Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук та посол Туреччини в Україні Мустафа Левент Більген під час зустрічі детально зупинилися на досвіді Туреччини у сфері управління відходами та перспективах залучення турецьких інвестицій в Україні.

Також за словами Світлани Гринчук, українським природоохоронцям цікавий досвід Туреччини у галузі водного менеджменту. Як і Україна, Туреччина має нерівномірний доступ населення до водних ресурсів. Досвід водного менеджменту цієї країни може бути особливо цікавим для нас для виконання програми водозабезпечення дев’яти прифронтових регіонів.

На зустрічі сторони актуалізували інформацію щодо співпраці наших країн у сфері лісового господарства, виконання статті 6 Паризької Угоди та реалізації Пункту 8 про екологічну безпеку Формули миру Володимира Зеленського. Торкнулися питання “зеленої” енергетики у процесі повоєнного відновлення України.

“Подякувала пану послу за можливість ознайомитися нашим фахівцям з досвідом впровадження Туреччиною МЗВ та СТВ. Це допоможе нам у майбутньому уникнути типових помилок у впровадженні подібних систем в Україні. Приміром, у Туреччині система МЗВ працює з 2015 року та налічує більш ніж 800 зареєстрованих установок. Щодо системи торгівлі квотами на викиди парникових газів, наразі Туреччина активно працює над її запуском у 2025 році. Дякую пану послу Туреччини в Україні Мустафі Левенту Більгену за його зусилля у розбудову взаємовідносин наших країн. Впевнена, що наші найкращі спільні напрацювання стануть вагомим внеском у повоєнне відновлення України”, – наголосила Світлана Гринчук.